De zorgplicht van de cybersecuritywet
Welkom terug bij onze blogreeks over de nieuwe cyberbeveiligingswet NIS2. In dit vervolg gaan we dieper in op de verplichte maatregelen voor NIS2-bedrijven om hun netwerk- en informatiesystemen effectief te beschermen tegen cyberincidenten. Deze maatregelen moeten niet alleen passend en evenredig zijn, maar ook zorgvuldig worden afgestemd op de risico’s die je organisatie loopt. Een grondige risicoanalyse is hierbij de eerste cruciale stap.
Belangrijk om te weten is dat deze maatregelen niet alleen betrekking hebben op digitale systemen, maar ook op de fysieke omgeving waarin deze systemen zich bevinden. Hieronder bieden we een overzicht van de noodzakelijke maatregelen om aan de NIS2-wetgeving te voldoen:
Een risicoanalyse vormt de basis van je cybersecuritystrategie. Door risico’s systematisch te identificeren en te analyseren, kun je gerichte beveiligingsmaatregelen nemen. Volg deze stappen:
Methode bepalen: Kies hoe je risico’s gaat identificeren en classificeren.
Bedrijfsmiddelen bepalen: Identificeer zowel materiële als immateriële bedrijfsmiddelen, zoals je reputatie, die je wilt beschermen.
Risicoanalyse: Breng de risico’s gedetailleerd in kaart en analyseer deze.
Actieplan: Beslis welke maatregelen je neemt om de geïdentificeerde risico’s te mitigeren.
Het is cruciaal om adequaat te reageren op verstoringen, uitval, datalekken of cyberaanvallen om de impact te minimaliseren. Ontwikkel een duidelijk Incident Response Plan (IRP) dat alle medewerkers kennen en begrijpen. Dit plan helpt om tijdens bedrijfskritische gebeurtenissen gecontroleerd en effectief te handelen, wat paniek en foutieve beslissingen voorkomt.
Onverwachte verstoringen kunnen de continuïteit van je bedrijf ernstig bedreigen. Een goed doordacht bedrijfscontinuïteitsplan (BCP) is daarom onmisbaar. Dit plan moet procedures bevatten voor:
Herstel van bedrijfsfuncties: Snel en efficiënt herstel van bedrijfsprocessen.
Communicatie: Duidelijke communicatiekanalen en verantwoordelijkheden tijdens een crisis.
Taken en verantwoordelijkheden: Specifieke rollen en verantwoordelijkheden tijdens incidenten.
Back-up en herstel: Beleid voor gegevensback-ups en herstelstrategieën.
Problemen bij toeleveranciers kunnen vergaande gevolgen hebben voor je organisatie. Zorg ervoor dat je bij het kiezen van toeleveranciers ook de continuïteit en IT-security in overweging neemt. Stel een lijst met vragen op om de IT-beveiligingsmaatregelen van je toeleveranciers te evalueren.
Je IT-infrastructuur is een complex geheel van hardware en software dat kwetsbaar is voor diverse bedreigingen. Minimaliseer deze kwetsbaarheden door aandacht te besteden aan:
Inkoopbeleid: Zorg voor veilige en betrouwbare producten.
Netwerkontwerp en beveiliging: Ontwerp veilige netwerken en implementeer beveiligingsmaatregelen.
Configuratiemanagement: Beheer de configuratie van je systemen zorgvuldig.
Change management: Voer wijzigingen gecontroleerd door.
Patch Management: Zorg voor tijdige updates en patches.
Vulnerability management: Identificeer en verhelp kwetsbaarheden continu.
Het implementeren van beveiligingsmaatregelen is één ding, maar de effectiviteit ervan beoordelen is minstens zo belangrijk. Dit kan via:
Assessments: Regelmatige onderzoeken naar de beveiligingsstatus.
Security tests: Voer periodieke security tests uit om zwakke punten te identificeren.
Interne audits: Laat onafhankelijke audits uitvoeren om de naleving en effectiviteit van de maatregelen te toetsen.
Ons Sentry Team biedt een IT Security Assessment aan dat ideaal is om verbeterpunten in je beveiliging te identificeren.
Technische maatregelen zijn belangrijk, maar onvoldoende zonder goed getrainde medewerkers. Verhoog het securitybewustzijn binnen je organisatie door regelmatige trainingen en bewustwordingscampagnes. Bekijk onze blog over basismaatregelen en security awareness voor meer informatie.
Vertrouwelijkheid en integriteit van gegevens zijn cruciaal. Versleuteling is een effectieve manier om deze aspecten te waarborgen. Bepaal voor elk type gegevensopslag welke encryptiemethode gebruikt moet worden. Dit is vooral belangrijk voor mobiele opslagmedia zoals laptops en USB-sticks. Leg beleid en procedures rondom encryptie vast, inclusief het beheer van encryptiesleutels.
Beveilig de identiteit en toegangsrechten van gebruikers grondig. Zorg voor duidelijke processen rondom:
In- en uitdiensttreding: Inclusief eventuele screening van personeel.
Taken en verantwoordelijkheden: Specifieke rolverdelingen om de veiligheid te verhogen.
Rollen en rechten: Bijhouden van gebruikers- en beheerdersrechten.
Training: Regelmatige training van gebruikers om securitybewustzijn te verhogen.
Zorg ervoor dat alle communicatie binnen je organisatie beveiligd is. Gebruik versleuteling en multi-factor authenticatie (MFA) om de vertrouwelijkheid en integriteit van gegevens te garanderen. Dit moet worden opgenomen in het cryptografie- en toegangsbeleid.
Klinkt dit allemaal overweldigend? Weet je niet waar je moet beginnen? Neem contact op met Sentry Team. Wij staan klaar om al je vragen te beantwoorden en je te ondersteunen bij de implementatie van deze maatregelen.
Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie en advertenties te zien krijgt. Door hiernaast op akkoord te klikken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden. Lees meer.